Panasonic spooktelefoontjes?

Reading time: 2 minutes (311) words

Rinse Boorsma

Planning & Communication

2022-11-04 08:39:04

Check SSAF (SIP Source Address Filter)

Een klant van Verbonden meldde zich onlangs bij de support afdeling met de klacht dat ze vooral in de nachtelijke uren gebeld werden en bij het opnemen niets hoorden. Los van het feit dat dit veel overlast met zich meebrengt, is het ook bijzonder vervelend. De klant zag vaak nummer "100", "200" of "1000" staan op het scherm van de Panasonic handset als afzender/beller. De tevens aanwezige Aastra toestellen gingen op dat moment overigens niet over. Het gaat dus specifiek om een Panasonic instelling. Wat was hier aan de hand?

Panasonic nachtelijke spooktelefoontjes?

De nachtelijke uren waarin ze gebeld werden waren op zich al verdacht, evenals het nummer van de afzender/beller. Al zoekende werd al snel duidelijk dat het hier gaat om "sniffing", waarbij programma's worden ingezet om op internet te speuren naar mogelijke beveiligingslekken. De Panasonic reageert op deze verzoeken door simpelweg over te gaan.

De oplossing om dit te voorkomen is gelukkig relatief eenvoudig. Log hiervoor in in het Panasonic toestel en ga vervolgens naar het tabblad VoIP. Aan de linkerzijde zie je SIP Settings, kies de lijn waar het om gaat en scroll door naar beneden tot het kopje Security. Door daar te kiezen voor Yes bij Enable SSAF (Sip Source Address Filter) behoort het probleem tot het verleden.

Wat zegt de Panasonic handleiding?

If set to "Y", the unit receives SIP messages only from the source addresses stored in the SIP servers (registrar server, proxy server, and presence server), and not from other addresses. However, if "SIP_OUTPROXY_ADDR_[1-8]" in 4.7.2 SIP Settings is specified, the unit also receives SIP messages from the source address stored in the SIP outbound proxy server.

Per dag aanvragen en stopzetten

24/7 zelf je telefonie beheren via de online beheeromgeving

Open, eerlijke en persoonlijke benadering

Geen langlopende contracten of kleine lettertjes

Maatwerk oplossingen voor optimale bereikbaarheid

Eigen platform met een betrouwbaar netwerk