Tien tips om toch enigszins productief te blijven tijdens deze hitte.

Reading time: 3 minutes (634) words

Tropische dagen op kantoor

We gaan een paar (heerlijke) tropische dagen tegemoet. Lekker, maar stress vanwege de warmte op het werk kan de werkprestaties met 30 tot 50 procent verminderen. Op VerbondenHQ doen we het ook nog eens zonder airco maar de vloerventilator staat natuurlijk op standje 10! Tien tips om toch enigszins productief te blijven tijdens deze hitte…

1. Drink voldoende

Dit advies staat met stip op nummer een. Wanneer het lichaam vanwege de warmte veel vocht verliest, moet dit zo snel mogelijk aangevuld worden. Goede dorstlessers zijn koel, maar niet te koud, mineraalwater of bijvoorbeeld appelsap. De medewerkers van Verbonden geven de voorkeur aan perenijsjes en Amstel Radler (uiteraard 0,0%).

2. Eet licht

Groenten en fruit zijn goede voedingsmiddelen die het lichaam tijdens de hitte makkelijk verdraagt. Tevens bevatten ze voldoende voedingsstoffen zodat het lichaam fit blijft. Zo eet medewerker Jan een bak kersen leeg per dag.

3. Luchten en verduisteren

Probeer ’s ochtends voor de ergste hitte het kantoor goed door te luchten, om vervolgens rond het middaguur de ramen licht te verduisteren. Op deze manier blijft de ergste hitte buiten de deur.

4. Hou het koel

Een ventilator op het bureau of in de ruimte zorgt voor de verplaatsing van koele lucht waardoor je je fitter voelt. Pas echter op en richt de ventilator niet direct op je lichaam, anders krijg je snel een stijve nek of geïrriteerde ogen. Een airco doet natuurlijk wonderen, let wel op dat het verschil met de buitentemperatuur erg groot kan zijn.

5. Begin vroeg

Wanneer je vroeg op staat kun je al zo veel mogelijk werkzaamheden doen tijdens de koelere ochtenduren. Tijdens de ergste warmte midden op de dag ontstaat er zo tijd voor een kleine siësta, waarna in de avonduren weer langer doorgewerkt kan worden. Medewerker Paul begint daarom om 3 uur 's nachts en vertrekt om 12 uur in de middag. Precies voor de warme dag begint.

6. Hou het nat

Een vochtige handdoek in de nek of koud water over je onderarmen laten stromen, kan al een wereld van verschil zijn. Dit is geen oplossing voor de lange termijn, maar biedt wel meteen, en op een eenvoudige manier, verkoeling. Waterpistooltjes om collega's te klieren vallen hier niet onder.

7. Beweeg

Mensen met een zittend beroep kunnen tijdens warme dagen het beste regelmatig kort door het kantoor lopen of simpele rek- en strekoefeningen doen. Op deze manier blijft de bloedsomloop actief. Doe ook weer niet té veel want dan stroomt het zweet waar je het liever niet wil hebben.

8. Schakel warmtebronnen uit

Lampen, kopieerapparaten, printers en computers geven veel warmte af. Voor de Imac's op het kantoor van Verbonden geven veel warmte af. Om die te verminderen kunnen medewerkers apparaten die niet continue gebruikt worden het beste uitschakelen.

9. Kleed je luchtig

Zeker op de dagen waarop je geen afspraak hebt, is het aan te raden om niet in pak gekleed te komen. Indien formele kleding toch nodig is, probeer dan kleding aan te trekken die uit dunnere stoffen bestaat en trek minder laagjes aan. De korte broek behoort bij de medewerkers van Verbonden dan ook tot de standaard uitrusting.

10. Blijf relaxed

Men zegt dat Stress op de werkvloer een normaal verschijnsel is. Bij Verbonden denken we daar toch wat anders over. Mocht je toch een stressvolle baan hebben, dan is het juist tijdens deze warme dagen extra belangrijk om rustig te blijven. Een verhitte situatie kan je tijdens een hittegolf niet gebruiken.