WhatsApp op vast telefoonnummer. Wat zijn je mogelijkheden?

SEO voor webshops

Al een tijdje maken diverse bedrijven gebruik van WhatsApp als marketing- en klantenservice instrument. Transavia, Coolblue, Yonego en NRC Q zijn je al voorgegaan wat betreft persoonlijke communicatie met haar doelgroep. Stuk voor stuk gebruiken deze bedrijven echter een speciaal mobiel/06-telefoonnummer. Gek, want waarom zou je een 06-nummer gebruiken als je ook je vaste telefoonnummer kan gebruiken wat al je klanten toch al hebben?

 

De reden is eigenlijk best simpel: WhatsApp blokkeert vaste telefoonnummers. Bedrijven willen graag hun vaste nummer gebruiken maar dit wordt simpelweg niet toegestaan door de chat-dienst. Whatsapp is ontworpen voor mobiel gebruik en gebruikt je 06-nummer als identificatie. Zou je een vast nummer invoeren zoals je bestaande 020-nummer? Dan krijg je de melding: "dit is geen geldig mobiel nummer". Ook 085- of 088-bedrijfsnummers blijken helaas niet te werken.

WhatsApp op vast telefoonnummer. Wat zijn je mogelijkheden?

In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst

In het verleden was het overigens wél mogelijk om een WhatsApp-account aan te maken op een vast telefoonnummer. Gebruikers zonder mobiele aansluiting of fanatieke iPad-gebruikers, konden hun vaste nummer gebruiken om het account te verifiëren. Controle van je nummer verliep via een geautomatiseerd telefoongesprek waarin een code te horen was. Tegenwoordig verloopt dit proces via een SMS bericht. De kans bestaat dat je dus kan app'n met een vast nummer, maar hoe lang dit nog gaat werken is de vraag. Ook zijn er volgens ons weinig aanbieders die hier gebruik van maken.

 

WhatsApp for business. Wat kan wel voor bedrijven?

Wil je Whatsapp zakelijk gaan aanbieden aan je (potentiële) klanten, dan ben je veroordeeld tot een (nieuw) mobiel telefoonnummer. Gezien Whatsapp alleen werkt op basis van een telefoonnummer, kan je niet een gebruikersnaam aanmaken en deze simpelweg communiceren. De dienst valt of staat met gebruik van een 06-nummer. WhatsApp, wat sinds 2014 in handen is van Facebook, is wel bezig om een "zakelijke" variant uit te rollen. Hoewel hier nog geen altijd weinig informatie over is, komt er vermoedelijk een officiële Chat-API koppeling waarmee bedrijven kunnen gaan communiceren met de 9,4 miljoen Nederlanders die WhatsApp momenteel gebruiken (Nu.nl, 2014).

Bedrijven zitten niet stil

Wil je toch WhatsApp gaan aanbieden en hiervoor een 06-nummer gaan gebruiken? Dan zijn er diverse aanbieders waar je terecht kan. Door het ontbreken van een officiële chat-API, schieten pioniers als paddestoelen uit de grond. Dit betekent dat aanbieders van zakelijke WhatsApp, zoals de onderstaande lijst, gebruik maken van een onofficiële API. Hier zijn risico's aan verbonden, bijvoorbeeld als WhatsApp een update doorvoert. Hoewel de stabiliteit goed lijkt, kan WhatsApp te allen tijde hier een stokje voor steken. Wees je dus bewust van de risico's en lees de voorwaarden per aanbieder dan ook goed door.

Zakelijke WhatsApp diensten

 

Wil je meer informatie over WhatsApp en de mogelijkheden met betrekking tot vaste telefoonnummers? Neem dan contact met ons op. We informeren je graag naar de mogelijkheden en onmogelijkheden wat zakelijk WhatsApp betreft.

Bronnen

Bron: 9,4 miljoen Nederlanders gebruiken Whatsapp

Erik van der Meulen

Strategy

2022-11-04 05:54:03