Rinse Boorsma

Planning & Communication

2022-11-04 08:39:04

Snom M25 + M300 samen door het leven als M325

Jarenlang had Snom slecht één DECT-toestel in haar draadloze assortiment, de Snom M9. Een degelijk en veel verkocht toestel, maar anno 2015 toch wel een beetje gedateerd. Begin dit jaar presenteerde Snom haar nieuwe line-up met daarin flink wat schitterende toestellen. Naast de Snom D110 & D120 waar we al eerder over schreven, is ook de M325 aangekondigd. Een set die bestaat uit een handset (M25) en een basisstation (M300). Op het eerste gezicht een eersteklas VoIP-toestel DECT maar is dat ook echt zo? Wij nemen de nieuwe set onder de loep.

In de doos tref je het volgende aan

We verwelkomen de postbode van DHL op kantoor die het pakje uit Duitsland komt bezorgen. Natuurlijk beginnen we direct met uitpakken en vinden een blanco doos met daarop slechts 1 sticker. Geen glanzende verpakking maar slechts 1 sticker waarop vermeldt staat dat we te maken hebben met de Snom DECT handset. In de verpakking treffen we het volgende aan: M300 basisstation, M25 handset, M25 bureausteun, twee NiMH AAA batterijen, twee 230V laders voor zowel het basisstation als voor de M25-handset, UTP-kabel en een Quick Start Guide. De installatie van de gehele set verloopt vervolgens als een fluitje van een cent.

Specificaties van de Snom M325

De Snom M325 lijkt qua specificaties redelijk op toestellen zoals de Gigaset N510 of Panasonic TGP500, al valt wel op dat deze Snom tot 20 handsets per basisstation aan kan. Dat is veel want de concurrentie blijft vaak steken op maximaal 6. Laten we beginnen met de draadloze handset M25. Deze is voorzien van een TFT kleurendisplay 1,44”, 128 x 128 pixels. Daarnaast beschikt het toestel over een 3,5 mm headset jack voor het aansluiten van een oortelefoon, je kan het toestel handsfree gebruiken en heeft deze de bekende Snom LED aan de zijkant. Dit laatste geeft visueel weer dat er gebeld wordt, handig voor als je de muziek even hard aan hebt staan. Het toestel is met een afmeting van 134 x 42 x 23 mm 'compact' te noemen.

En hoe zit het met het basisstation M300

Dan door naar de specificaties van het basisstation. Deze beschikt niet over een Gigabit aansluiting maar over een 10/100 Mbps UTP koppeling met je netwerk. Het basisstation is "Wall mountable" wat inhoudt dat je deze afgewerkt aan de muur kan bevestigen. De M300 kan tot 20 handsets bedienen en is uitbreidbaar met 3 repeaters (Snom M5). Mocht je in de toekomst je set gaan uitbreiden met de M65 handsets van Snom? Dan biedt het systeem ook daarvoor ondersteuning. Uiteraard kan je ook 20 SIP-accounts kwijt, zodat iedere medewerkers zijn of haar eigen nummer krijgt. Afmetingen van het ontvangststation zijn: ca. 178 x 120 x 30 mm. Oja, en niet onbelangrijk de standbytijd is 75 uur en 7 uur spreektijd.

Design versus gebruiksgemak

Met het design van de M25 is wat ons betreft weinig mis. Een mooi, compact vormgegeven handset zonder toeters en bellen. Het scherm van de handset is wat ons betreft toch wel wat aan de kleine kant. De icoontjes zijn bescheiden en geven weinig kleur, zeker in vergelijking met het display van de Gigaset N510. Ook is het ontbreken van een riemclip echt een gemis. Is Snom die vergeten? Of wellicht bewust achterwege gelaten om de vormgeving in stand te houden? Wat ons betreft een gemiste kans.

Ook heeft Snom haar best gedaan op het uiterlijk van het basisstation, maar aangezien deze 9 van de 10 keer toch weggestopt wordt in een hoek, laten we deze verder buiten beschouwing. Het configureren van het basisstation is wel iets lastiger dan dat we gewend zijn van Snom. Er is (helaas) gekozen voor een andere vormgeving van de webinterface. Het is dus even uitzoeken hoe je toestellen gekoppeld, je SIP-accounts toevoegt en hoe je de firmware kan updaten.

Snom M325 in het dagelijks gebruik

Na een paar dagen te hebben gespeeld met het toestel zijn we positief gestemd. De draadloze telefoon belt prima, de gesprekskwaliteit is erg goed en de batterij gaat meerdere dagen mee zonder bij te laden. Zoals we hierboven al zeiden is het ontbreken van de riemclip wat lastig, zeker omdat we het toestel regelmatig mee naar buiten nemen.

Prijzen en beschikbaarheid

De Snom M325 is leverbaar voor een een bedrag van zo'n € 175,- inclusief btw. Hiervoor krijg je een complete set met toestel en basisstation. De prijs van een extra losse handset zit vervolgens op een bedrag van ommenabij € 100,- inclusief btw. De prijs ligt iets hoger dan van de Gigaset N510 of Panasonic TGP-500. Daar ben je voor rond de € 150,- inclusief klaar. Ga je echter gebruik maken van meer dan 5 of 6 handsets? Dan is dit een goede koop en ben je onder de streep voordeliger uit.

Per dag aanvragen en stopzetten

24/7 zelf je telefonie beheren via de online beheeromgeving

Open, eerlijke en persoonlijke benadering

Geen langlopende contracten of kleine lettertjes

Maatwerk oplossingen voor optimale bereikbaarheid

Eigen platform met een betrouwbaar netwerk